Au trecut aproape două săptămâni de când porțile serviciului Amazon Cloud Drive au fost deschise larg pentru toată lumea. Cunoscând renumele companiei, folosind și fiind foarte mulțumit de câteva dintre produsele și serviciile sale, recunosc că am așteptat cu nerăbdare lansarea acestuia, așa că am început să-l folosesc de îndată ce a fost disponibil. Din păcate, în cele câteva zile în care l-am folosit, se pare că am încercat în zadar să-i înțeleg rostul având în vedere că există deja soluții asemănătoare, cu aplicații foarte bune și prețuri competitive pentru pachetele de stocare din categoria premium.

Amazon Cloud Drive

Amazon Cloud Drive oferă gratuit 5 GB spațiu de stocare online și dispune de aplicații pentru principalele platforme. Eu le-am folosit timp de câteva zile pe cele pentru Windows, OS X și Android, cât și aplicația Web, pentru accesarea fișierelor de pe Linux.

În tot acest timp, datorită lipsei funcțiilor pe care le folosesc foarte des în Dropbox —în special funcția Send to Dropbox— și care, din motive pe care zău că nu le înțeleg, n-au fost implementate și în Cloud Drive, n-am reușit să mă obișnuiesc cu acesta. În primul rând, clientul Web al serviciului lasă mult de dorit comparativ cu cel al Drobbox și SkyDrive. Aplicația Web a  Cloud Drive, după cum poate fi observat mai jos, pare că a fost realizat de un programator fie plictisit, fie lipsit de interes ori imaginație…

Amazon Cloud Drive - Web

Și fiindcă tot vorbim de lucruri făcute anapoda, fără pic de interes, putem nominaliza la această categorie și aplicațiile pentru Windows și Android; prima, o imitare nereușită a primelor versiuni ale clientului Dropbox, a cărei kit de instalare ocupă „doar” 60 MB:

Amazon Cloud Drive pentru Windows

După instalare veți descoperi un client lipsit de opțiuni de configurare a cărui singură virtute e că-și plasează singurel o scurtătură în lista favoritelor din Windows Explorer:

Amazon Cloud Drive - Explorer

În rest, nimic care să te uimească ori să-ți fie util, adică nici vorbă de o opțiune pentru trimiterea fișierelor în folderul Cloud Drive, de una de creare a unui link public sau alte minunății de genul, utile nouă dar, se pare, doar detalii fără importanță în ochii dezvoltatorilor săi. Cu alte cuvinte, avem o aplicație banală și lentă. Punct!

Și nici aplicația pentru Android n-a reușit să-mi stârnească interesul, asta chiar și în condițiile în care dispune de un vizor de fotografii propriu, destul de bunicel. Aplicația e foarte lentă și în plus, datorită lipsei funcțiilor de gestionare a fișierelor, în afară de faptul că sincronizează automat fotografiile, aceasta este inutilă în comparație cu cele ale serviciilor SkyDrive, Drive și Dropbox.

Doar prețul mai poate salva Cloud Drive…


Din punct de vedere al prețurilor, persoanele care doresc doar spațiu de stocare cloud și nimic mai mult, Amazon Cloud Drive poate fi o opțiune atractivă, dar nicidecum „cea mai”. Nu este cea mai atractivă opțiune deoarece costurile pachetelor oferite sunt practic identice cu cele ale SkyDrive:

  • 10$/an pentru 20 GB
  • 25$/an pentru 50 GB
  • 50$/an pentru 100 GB

Pentru a face o comparație, Dropbox oferă 100 GB la 99$/an sau 10$/lună, iar Google Drive ne pune la dispoziție două pachete accesibile, unul de 25 GB și altul de 100 GB; prețul lunar pentru primul fiind de 2,49$ și respectiv 4,99$.


Părerea mea e că Amazon Cloud Drive a fost lansat doar datorită faptului că serviciile de acest gen sunt la modă, nicidecum fiindcă ar fi avut cineva nevoie de el. Sunt convins că se putea mai bine; n-am să înșir argumentele care mă fac să cred asta deoarece sunt convins că le-ați dedus deja din rândurile de mai sus.

Dacă doriți să încercați Amazon Cloud Drive vizitați site-ul oficial al serviciului, loc în care veți găsi și link-urile de download ale aplicațiilor pentru Windows, OS X și Android, plus alte informații despre acesta.

6 comentarii
  1. Chiar m-ai scutit de testul ce urma azi. Raman cu SkyDrive si Dropbox, mai ales ca SkyDrive quota mi-a crescut odata cu abonamentul Office 365 Home Premium.

    1. Cât spațiu ți-a dat pe SkyDrive (că am și eu un abonament de 1 an la Office 365 pe care nu l-am activat că încă n-am avut nevoie și-s curios), 20 pe lângă cei 25 gratuiți ?!?

  2. La documente ai dreptate , nu am stiut ca este un criteriu f. important ptr. tine, dar ai voie si alte fisiere sa stochezi . Am pus si mp3 si are previzualizare la linkshare, optiune care lipseste la multi .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.