Alternativă la WinSCP pentru OS X

Trecerea de la Windows la alt sistem de operare nu e chiar atât de simplă precum pare la prima vedere. Chiar dacă adaptarea propriu-zisă nu este anevoioasă, cei mai mulți fac pasul înapoi din cauza aplicațiilor cu care s-au obișnuit în Windows și cărora nu le găsesc o alternativă pe măsură.

De exemplu, una dintre aplicațiile pe care eu le folosesc cel mai des în Windows este WinSCP, iar când am întrebat ce pot folosi în OS X care să facă același lucru, majoritatea m-au trimis la Terminal, vorbindu-mi despre calitățile excelente ale acestora. Terminal e nemaipomenit, nu zic nu, dar eu nu voiam să-mi complic existența doar de dragul de a folosi OS X.

În Windows, pentru a transfera rapid fișiere pe și de pe serverele pe care le administrez era destul să fac două click-uri, în OS X trebuia să deschid Terminal, să accesez nu-stiu-ce-meniu, „să mama și să tata”. Am insistat și la un moment dat, după aproape un an, am descoperit Cyberduck, un fel de clonă a WinSCP pentru OS X.

alternativa winscp pentru os-x

Ei bravo! Știu că acum e simplu de găsit, dar pe vremea când am flirtat eu prima dată cu OS X credeți-mă că nu era deloc ușor să dai de ea. Nu de alta, dar Cyberduck era pe atunci în primele-i zile de existență și foarte puțină lume știa de ea.

N-are rost să vă mai spun ce m-am mai putut bucura văzând că în sfârșit puteam face lucrurile la fel de simplu în OS X cum le făceam în Windows. Pare stupid, iar dacă aș fi gândit cum gândesc acum, adică dacă aș fi fost pus în aceeași situație, înainte să pierd vremea căutând aș fi formatat și instalat prima versiune de Windows avută la îndemână.

Drept exemplu, chiar dacă OS X rulează în Hackintosh la fel cum o face pe cel mai rapid Mac pe care l-am butonat, știți ce folosesc? Windows! Știți de ce? Din simplul motiv că o parte din zi mi-o dedic scrierii de articole pe bloguri, articole care vin însoțite de screenshot-uri. Ei, respectivele screenshot-uri îmi place să le văd că poartă eticheta blogurilor pe care urmează să le public. În OS X încă e imposibil să găsești o aplicație care să pună în mod automat watermark-ul așa cum o face Screenpresso în Windows și să poată fi configurat la fel. Nu, în OS X watermark-ul este pus acolo unde vrea programul, iar dacă reușești să-l setezi pe o poziție anume, descoperi că e plasat total altundeva când faci un screenshot la alte dimensiuni decât cele ale celui pentru care ai configurat programul să plaseze watermark-ul în mod automat.

În fine, revenind la Cyberduck, că el ar fi trebuit să fie principalul protagonist, mai am să vă spun doar că ține cu brio locul lui WinSCP în OS X. În plus e tot gratuit, iar dacă îl considerați util și vă ușurează munca puteți să sprjiniți dezvoltarea sa printr-o donație.

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.