Ieri am făcut câteva modificări și mutări pe care le făcusem imaginar de câteva zeci de ori în ultima lună. De mutări era vizat și routerul care, de lângă birou, trebuia să ajungă în cel mai îndepărtat colț al camerei și totodată punctul central al ariei în care folosim dispozitivele conectate la rețeaua Wireless a routerului.
Operația a inclus tăierea a două cabluri și sudarea firelor acestora pentru obținerea unuia de 5 m (că mi-a fost lene să merg la magazin să cumpăr unul), mutarea diverselor piese de mobilier pentru ascunderea lui și găurirea peretelui în care l-am fixat cu holsuruburi.
Înainte de tăierea cablurilor am folosit pe post de spliter un switch 3Com, dar am renunțat la idee când am văzut că, deși conexiunea la Internet ar fi trebui să se apropie de 100 Mbps, aceasta nu trecea sub nicio formă de 10. Inițial am dat vina pe RDS, crezând că e vorba de o problemă tehnică, dar înainte să pun mâna pe telefon și să-i sun am vrut să mă asigur că de vină nu e rețeaua locală, formată dintr-un Firebox T10, un router TP-LINK WR841N și un switch 3COM 3CFSU05 (despre care se spune că-i atât de inteligent încât alege automat, în funcție de rețea, viteza de transfer a celor 5 porturi la 10 sau 100 Mbps).
Că switch-ul 3COM 3CFSU05 era cel care frâna conexiunea mi-am dat seama folosind programul LAN Speed Test, un program pe care l-am folosit adesea pentru a testa viteza de transfer a rețelelor locale. Viteza înregistrată mai sus, cea de transfer între laptop și desktop, este cea obținută după tăierea și sudarea cablurilor și eliminarea din ansablu a switch-ului.
Pentru a putea testa viteza de transfer programele de acest gen folosesc un un fișier de o anumită dimensiune, pe care îl plimbă între sistemele conectate la aceeași rețea. Prin urmare, cu acestea nu va putea fi aflată, de exemplu, viteza conexiunii dintre router și PC, iar asta deoarece routerul nu poate găzdui un astfel de fișiere.
În plus, sistemele de operare din calculatoarele implicate în test vor trebui configurate pentru a comunica unul cu celălalt. Programul nu va funcționa dacă nu are posibilitatea de a scrie fișiere pe Hard Disk-urile celorlalte computere din rețea implicate în test.
Consider că n-are sens să fac un tutorial pe această temă —configurarea sistemelor pentru testarea vitezei conexiunii locale folosind LAN Speed Test— având în vedere că cei interesați de astfel de instrumente știu să configureze în rețea două PC-uri, dar dacă mă înșel nu ezitați să-mi aduceți la cunoștință că necesitați și astfel de instrucțiuni.