Tehnicienii IT testează sursa de alimentare înainte de a o monta în calculatorul pe care-l asamblează cu ajutorul unei punți realizate cu ajutorul unei agrafe de birou metalice, sau folosind un tester. Cu prima metodă se confirmă doar că respectiva sursă pornește, în timp ce folosirea unui tester va dezvălui dacă sunt respectate sau nu voltajele standard.
Puntea de care vorbeam mai sus se va efectua între bornele cablului verde și a cablului negru alăturat (deși ar trebui să trebui să ne fie de folos oricare dintre bornele celorlalte cabluri negre). În continuare, se comută pe poziția On întreruptorul surse și, folosind un cablu omologat, se alimentează sursa.
La alimentarea sursei de la priză (220V), ventilatorul acesteia ar trebui să pornească, confirmându-ne că respectiva sursă nu este defectă sau incompletă. Iar dacă nu ați înțeles ce aveți de făcut, procedați la fel ca individul din video-ul de mai jos.
Verificarea sursei folosind un tester
Metoda ideală de verificare a unei surse de alimentare este cea care implică utilizarea în acest scop a unui tester profesional. Deși un astfel de dispozitiv nu este foarte scump, prețurile pornind de la 50 de lei (de exemplu, cel folosit în video-ul inferior poate fi achiziționat de la eMag cu 70-80 de lei), puține persoane au realmente nevoie de așa ceva.
După cum spuneam și mai devreme, marele avantaj al testerelor în reprezintă capacitatea acestora de a citi voltajele fiecărei conexiuni în parte, fiindu-ne astfel mai ușor să identificăm o sursă neconformă sau defectă înainte de a o monta în calculator. Iată cum se utilizează:
Pentru buna funcționare a componentelor calculatorului, sursele de alimentare trebuie să respecte anumite condiții. De exemplu, tensiunea și puterea curentului trebuie să fie stabile, în caz contrar se va accelera procesul de degradare a componentelor sensibile la variații sau va împiedica funcționarea acestora la parametri optimi, fapt care va duce la pierderea performanței întregului sistem.
Mai mult, e bine ca sursa de alimentare să dispună de protecții, iar aceasta să nu fie alimentată direct de la priză, ci printr-un stabilizator de tensiune sau de la un UPS dotat cu stabilizator.
Toate aceste valori pot fi testate, fără conectarea sursei la computer, doar cu testere procesionale avansate, altfel verificarea nu se va face în sarcină iar valorile afișate nu ne vor fi de mare ajutor.