Cu ani în urmă, când am considerat că trebuie să încep să scriu cu diacritice, am optat pentru layout-ul Romanian Programmers. Deși mi-au trebuit doar câteva zile să mă acomodez cu menținerea apăsată a tastei Alt Gr în timpul tastării literelor însoțite de diacritice, consider că n-am făcut o alegere tocmai bună și spun asta deoarece la scurt timp după au început să apară pe piață layout-urile românești, care dispun de taste speciale pentru literele ă, â, î, ș și ț. În zadar am achiziționat tastaturi „românești”; oricât mi-aș fi dat silința, tot „peste mână” mi se părea tastarea, așa că le-am făcut cadou și m-am întors la tastaturile US International, activând în Windows layout-ul cu care m-am obișnuit, romanian programmers.
Miercuri dimineața, în ajun de Crăciun, după ce toată ziua de marți mi-am dedicat-o instalării și configurării OS X 10.9.5 în Hackintosh, nemulțumit că pe tastatura mea Microsoft Sculpt Comfort nu funcționau tastele numerice având în OS X activat layout-ul romanian programmers, am început să mă gândesc tot mai serios la achiziționarea unei tastaturi Apple. Spre seară am cedat tentației și am pornit în căutarea unui magazin din Sibiu care să o comercializeze și aibă pe stoc.
N-a fost ușor să o găsesc, iar asta deoarece majoritatea magazinelor o aveau doar pe cea Wireless, dar până la urmă am avut noroc și-am mai găsit una, ultima de altfel. Tipic Apple, cutia nu conținea informații despre aranjamentul tastelor, așa că am presupus că e vorba de tastatura US Internațional. Ajuns acasă, am desfăcut-o și, spre surprinderea mea, aceasta includea tastele ă, â, ș și ț, dar nu oricum, ci poziționate anapoda pe tastatură. Am luat iar cutia la puricat și după câteva minute bune am observat că pe aceeași etichetă care conținea codul de bare era trecut și modelul: MB110RO/B; din start era clar că n-aveam nicio șansă să mă obișnuiesc cu ea, dar totuși am încercat. M-am lăsat bătut astăzi.
Tot astăzi, când am încercat să o folosesc în Windows, mi-am dat seama de o problemă: poziția tastei cmd, identificată de sistemul de operare ca fiind tasta Windows. Ei bine, pe tastaturile Apple aceasta este, de la stânga la dreapta, după ctrl și alt.
În plus, mai există o tastă cmd și în dreapta tastei spațiu, pe care Windows o vede ca fiind „Windows Right”. Obișnuit cu layout-ul romanian programmers, încercând să apăs Alt Gr, o apăsam pe aceasta, iar rezultatul era dea dreptul enervant, așa că am decis să fac anumite modificări, anume să mapez tastele astfel încât cmd right să se comporte precum Alt Gr, cmd left precum ctrl left și alt left precum Windows. Lucru pe care l-am și făcut cu MapKeyboard.
Cu această ocazie am ajuns și la concluzia că MapKeyboard, programul care dacă n-ar fi existat n-aș fi scris aceste rânduri, este unul dintre cele simple și utile pentru maparea tastelor în Windows.
Acesta nu trebuie instalat, modificările le scrie direct în Windows Registry, deci puteți să-l eliminați din calculator după ce v-ați făcut treaba cu el, și-n plus mai este și gratuit, sau mă rog, era gratuit până să fie integrat de către dezvoltatorul său în kitul Hotkeycontrol.
M-am jucat cu MapKeyboard dar nu pe calculatorul real, ci pe o maşină virtuală în VirtualBox, şi e simplu de tot: se pot schimba tastele după bunul plac, restart la calculator şi gata. Dacă ceva nu e bine, tot cu MapKeyboard se poate vedea ce taste au fost schimbate, şi e simplu de re-venit la normal. După încă un restart. Fiind un soft foarte mic şi nefiind necesară instalarea, se poate folosi foarte bine de pe un stick. Şi atunci mi-a picat fisaaa !!! ups… Concluzia: este incomparabil mai uşor de schimbat comportamentul tastelor prin software decât să schimb pur şi simplu tastele între ele (tasta z cu y). Mulţumesc pentru articol.
Apropo de schimbarea tastelor între ele, când faci acest lucru trebuie să te reobișnuiești cu noua locație a tastei pe care, până în acel moment, o știai și-o apăsai instinctiv.
Schimbarea celor două taste între ele nu în mod fizic pe windows xp se făcea foarte ușor folosind utilitarul lui secărică de aici cea mai bine poziționată tastatură romanească este romanian standard,și nu programmers.
Mi-e mi-e mai comod cu programmers, cu ea m-am obișnuit.
Mi-am luat şi eu tastatura de la Microsoft… e fantastică… o adooor :)))))
Mie singura chestie care nu-mi place la ea e că trebuie comutat într FN și tastele funcționale. În plus, la tastat e parcă mai comodă cea Apple Wired, care e și mult mai silențioasă.
Deşi citisem pe net ca ar fi extrem de silenţioasă se pare ca este mult mai gălăgioasă decât tastura de la laptopul meu. În acelaşi timp mă enervează chestia asta cu FN-ul, așa încât i-am dăruit-o astăzi fratelui meu pentru desktop :)))))))