Despre partajarea datelor pe internet s-ar putea scrie foarte mult, existând o mulțime de posibilități. Cel mai cunoscut și folosit mod de partajare (sharing) este P2P, adică peer-to-peer, realizându-se prin intermediul clienților de torrente cum ar fi µTorrent, Bittorrent,BitComet, Azureus, Vuze, eMule, Transmission, etc. Acestea sun cele mai cunoscute și cele mai folosite în lumea virtuală. Programul qBittorrent, este de asemenea un client torrent P2P, destul de apreciat, foarte asemănător cu ceilalți clienți de torrente, dar nu atât de popular cu , să spunem, vestitul uTorrent.
qBittorrent este un program multi-platformă, dezvoltat în C++/Qt4. Instalarea este simplă, având opțiunea de limbă română pentru cei ce nu cunosc îndeajuns limba engleză. După lansare avem interfața sa, izbitor de asemănătoare cu celelalte programe de gen.
Principalele sale caracteristici sunt motorul său de căutare integrat, permițând căutarea torrentelor pe principalele site-uri de torrente (trackere), simultan, într-un mod transparent. Alte caracteristici importante sunt, suport pentru UPnP (Universal-Plug’n-Play), protocolul de criptare Bittorrent, (compatibil cu Azureus), Peer Exchange (PEX), compatibil cu uTorrent, IP filtering (filtrare IP), sau PeerGuardian filters, control de la distanță printr-o interfață web securizată, etc.
O mică diferență față de celelalte programe, constă în faptul că, în stadiul actual, nu se pot adăuga noi motoare de căutare. Interfața sa, trebuie să recunoaștem, este puțin mai “lustruită” decât a celorlalte. De asemenea suportă toate extensiile Bittorrent:DHT, Peer Exchange, criptare completă, Magnet link/ BitComet URI-uri, etc. În plus, dacă este activat modul anonim, qBittorrent încearcă să-și ascundă identitatea într-o oarecare măsură. În schimb, nu veți mai fi vizibili pentru trackere, decât dacă veți utiliza un proxy server. Nu vă recomand activarea sa.
Ca și cu ceilalți clienți torrente, și qBittorrent are opțiunea de creare a unui fișier torrent, suport avansat RSS cu filtre de download, planificator de lățime de bandă, compatibil IPv6. O opțiune aparte a clientului, este posibilitatea de a-l proteja cu o parolă prin accesarea “lăcățelului” din colțul dreapta-sus. Astfel, ne putem feri de ochi curioși, trebuind să introducem parola respectivă de fiecare dată când accesăm programul în zona de notificare.
După scurta prezentare a programului, probabil vă așteptați să vă explic setările acestuia. Acestea sunt, aproximativ, aceleași cu ale celorlalte programe client torrente. Nu am să fac acest lucru dintr-un simplu motiv. Anume, dacă veți introduce cuvintele cheie, utorrent settings, în Google, veți găsi pe fiecare forum sau blog, setări diferite, fiecare pretinzând a fi cele mai bune, adaptate pentru viteză, bandă largă, etc. Nimic mai fals! După mai multe teste făcute cu diferite programe de sharing P2P, am ajuns la concluzia că indiferent de clientul torrente folosit, performanțele acestuia sunt implicit legate de cele ale propriului calculator. Adică, în cazul unui calculator cu un hardware mai modest, nu trebuie să ne așteptăm la viteze mari de download/upload a torrentelor. Desigur, indiferent de configurația hardware, putem face clientul torrent să “zboare”! Dar asta înseamnă să “ îngenunchem” calculatorul. Tot secretul obținerii unei viteze superioare de download și upload, constă în modificarea valorilor din secțiunile Bandwidth și Queueing. În cazul de față, respectivele valori le veți găsi în secțiunile Connection și Speed.
Raportului optim între procesul clientului torrent și lucul cu calculatorul, se obține prin tatonarea acelor valori. Pentru început, le puteți înmulți cu 10, apoi, în funcție de răspunsul calculatorului la acțiunile voastre, măriți, sau micșorați acele valori. Personal, las clientul să-și facă singur setările în funcție de conexiunea oferită de ISP, prin executarea Setup Guide.qBittorrent poate fi rulat în tote sistemele de operare Linux, Mac OS X, Windows, OS/2,FreeBSD.