Cu aproape trei ani în urmă am început să folosesc zilnic Ubuntu, un sistem de operare excepțional pentru netbook-ul de serviciu, un ASUS Eee PC 900, cel cu 4 GB de memorie internă, doar 512 MB de memorie RAM și un procesor de 900 Mhz.

Dacă Windows XP abia reușea să „respire”, Ubuntu era în largul lui, iar asta m-a impresionat și l-am păstrat. Un an mai târziu am făcut upgrade la Ubuntu 8.04, pe care l-am păstrat până-n ziua de azi.

asus-eepc

Însă astăzi i-am pus gând rău: renunț la el! Dar renunț pentru a-i face loc noului membru al familiei, Ubuntu 10.04, care din ce-am citit prin recenzii s-ar comporta inclusiv mai bine. Instalez și revin cu un update în care vă voi vorbi despre programele pe care le instalez pe durata configurării inițiale.

Gata, am instalat Ubuntu 10.04!

Gata! Am instalat Ubuntu 10.04 și pot să vă spun că se mișcă foarte bine! De o lună de zile mi-am propus să-l instalez însă am tot amânat momentul, iar acum regret că n-am făcut-o mai devreme!

ubuntu-1004-eee-pc

ubuntu-1004-eee-pc-meniu

ubuntu-1004-eee-pc-resurse

După instalarea sistemului de operare am instalat și programele de care am nevoie, iar pentru cei interesați de subiect am făcut o listă a acestora și o public în continuare. Lista conține programele cu care m-am obișnuit în ultimii trei ani în care am folosit aproape zilnic Ubuntu pe diverse PC-uri.

Shotwell

Nu prea îmi place vizorul F-Spot, integrat în Ubuntu 10.04 deoarece acesta consumă prea multe resurse și-i mai anapoda de folosit. Poate sunt eu problema, nu programul, dar cert este că este unul dintre primele programe la care renunț. Îl înlocuiesc cu Shotwell:

sudo apt-get install shotwell

Zoho

Deși n-am nimic împotriva OpenOffice.org, am nevoie foarte des de Zoho pentru a realiza modificări documentelor și tabelelor în comun cu alți colegi. Dacă sunteți într-o situație similară ar fi interesant să instalați Zoho, altfel veți adăuga în PC un alt program pe care nu îl veți folosi niciodată.

sudo apt-get install webservice-office-zoho

Gmail Notifier

Gmail Notifier

Toate email-urile le primesc și trimit din Gmail, așadar un progrămel care să vă anunțe de sosirea noilor mesaje este binevenit.

wget https://repo.ahadiel.org/apt/lucid/gmail-notifier_1.7.1_all.deb
sudo dpkg -i gmail-notifier_1.7.1_all.deb

Dacă instalarea nu decurge cum ar fi trebuit, se rezolvă folosind comanda:

sudo apt-get -f install

Samba

De samba am nevoie pentru a transfera fișiere între Ubuntu și Windows, sistem de operare instalat pe cele mai multe PC-uri de la birou.

sudo apt-get install samba

PlayOnLinux

Am nevoie de el —bine, nu e tocmai o „necesitate”— pentru a putea rula joculețe dezvoltate pentru Windows și care, fără PlayOnLinux n-ar rula în Ubuntu.

sudo apt-get install playonlinux

VLC

VLC e cu mine peste tot! Atât în laptop-ul cu Windows, cât și în MacBook, așadar îl vreau și-n Ubuntu, pentru a putea urmări în autocarul care mă duce acasă în fiecare seară serialul Aida, sau filmele pe care le descarc din când în când de pe MegaUpload pe stick-ul-breloc.

sudo apt-get install vlc

Muzică nu voi asculta cu Eee PC, dar în desktop am instalat și Banshee, playerul meu audio preferat,

sudo apt-get install banshee

Deja Dup

Cu acesta fac backup-urile zilnice pe care le salvez pe un Handy Drive Fujitsu de 160 GB înainte de a pleca de la birou, că nu știi „când se întâmplă”, și ar fi neplăcut să uit netbook-ul pe undeva, ori să mă ușureze careva de el și să pierd rapoarte și alte chestii pentru care șeful mai că m-ar spânzura.

sudo apt-get install deja-dup

De Filezilla chiar am nevoie! De multe ori se întâmplă să fiu la sediul vreunui client și să descopăr că am nevoie de x program, y driver sau z document. Mă conectez la FTP-ul pe care firma a avut grijă să pună tot ce am putea necesita pe teren, iar de acolo îmi descarc ce am nevoie.

sudo apt-get install filezilla

Iar lista se oprește aici. Cine știe, poate în viitor, dacă voi vedea că există persoane interesate de subiect, voi face cunoscute și programele pe care le instalez în Desktop-ul de acasă.

Publicitate:
3 comentarii
  1. Interesant articolul, insa la recomandari sunt muuuulte alte programe ce merita listate. Ca de exemplu:

    Isomaster – lucreaza cu fisiere imagine (iso, nrg, cue, bin)
    Audacity – prelucrare fisiere audio (wav, mp3)
    Openshot – prelucrare video
    Pidgin – mesagerie instant
    Cheese – pentru webcam
    Mobile Media Converter – converter media

  2. Sunt nou utilizator Ubuntu, am incercat sa instalez versiunea 12 dar nu a mers, cu 11 am patit la fel. Singurul care a mers a fost 10.04 si nu inteleg d ce, poate ma lamuriti dvs. Pe Windows XP aveam programul BitComet de descarcare programe si filme, aici este vre-un program asemanator?. Daca mai aveti vre-un sfat care sa ma ajute l-as primi bucuros.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.