Pentru unele persoane poate părea complicată instalarea programelor cu ajutorul comenzilor, dar eu o prefer înainte oricărei alte metode, indiferenta dacă pentru atingerea scopului propus se interpune un magazin de aplicații ori un portal gen Softpedia, Soft32, șamd. Mi se pare mai simplu să tastez o comandă cu numele unui program decât să-l caut prin categorii și subcategorii.

choco install firefox

Chocolatey este un fel de apt-get al distribuțiilor GNU/Linux Debian pentru Windows, un „Package Manager” care actualmente permite instalarea curată, adică fără crapware, a peste 2500 de programe în sistemele de operare dezvoltate de Microsoft, mai precis 2529, dar numărul acestora e în continuă creștere.

Pentru a instala Chocolatey în Windows va trebui să rulăm mai întâi linia de comandă cu permisiuni de administrare.

linia de comanda cu permisiuni de administrare

Când fereastra CMD se va deschide, copiem și lipim în aceasta comanda următoare:

@powershell -NoProfile -ExecutionPolicy unrestricted -Command "iex ((new-object net.webclient).DownloadString('https://chocolatey.org/install.ps1'))" && SET PATH=%PATH%;%ALLUSERSPROFILE%\chocolatey\bin

Comanda aceasta va comuta mai întâi CMD-ul la PowerShell, va schimba politica de execuție a acestuia în modul nerestricționat (cel care permite executarea din acesta a tuturor scripturilor, indiferent de tipul lor), va descărca și instala administratorul de pachete Chocolatey.

Cum se instalează programe din linia de comandă


Pentru a putea instala programe folosind Chocolatey, înainte de toate va trebui să deschide linia de comandă cu permisiuni de administrare. Instalarea se face tastând comanda următoare:

choco install numeleprogramului

Astfel, dacă dorim să instalăm browserul Mozilla Firefox, comanda va fi:

choco install firefox

Dacă nu cunoaștem numele exact al programul, sau dacă vrem să aflăm care sunt versiunile disponibile pentru instalare, putem afla răspunsul tastând comanda search.

choco search numeleprogramului

Iată un exemplu de căutare pentru versiunile disponibile ale AIMP:

choco search aimp

După cum puteți observa, am primit 3 răspunsuri, dintre care două în scris:

  • Sunt disponibile 2 versiuni ale programului AIMP.
  • Putem instala AIMP
  • Putem instala AIMP3

Dacă aș dori instalarea AIMP aș tasta comanda:

choco install aimp

Iar dacă aș dori instalarea AIMP3, comanda va fi:

choco install aimp3

Cum se actualizează programele din linia de comandă


Pe lângă instalarea lor, Chocolatey permite și actualizarea programelor. Actualizarea poate fi făcută individual sau în lot, pentru toate programele instalate.

Pentru a actualiza un singur program putem folosi comanda:

choco update numeleprogramului

Sau:

cup numeleprogramului

Pentru a actualiza toate programele, comanda este:

cup all

Cum se dezinstalează programele din linia de comandă


Pentru a dezinstala un program din linia de comandă, în cazul în care nu preferați să faceți acest lucru cu Revo Uninstaller sau IObit Uninstaller pentru a vă asigura că nu rămân resturi, o puteti face executând comanda următoare:

choco uninstall numeleprogramului

Eu prefer Chocolatey doar pentru instalarea rapidă.


Nu știu dacă veți găsi practică această metodă, dar eu o prefer deoarece mi-e mult mai comod să obțin programul dorit, iar în plus evit crapware-ul cu care uneori mă mai procopseam din grabă sau neatenție. Mai multe detalii despre Chocolatey, inclusiv lista completă a programelor ce pot fi instalate cu ajutorul său, le găsiți pe site-ul oficial.

7 comentarii
    1. Chiar dacă pare de necrezut, în Linux încă se pot instala programe executând comenzi în Terminal.

  1. stiu, ma refer ca in linix se pot instala programe de ani de zile daca nu de la inceputul lui dar in windows(cmd) nu sau nu asa ca in linux. Ideea e ca nu vad doar linux insa nu poti sa zici ca nu e bun, stiu ca nu ai zis ca nu e bun dar pe undeva mi se pare ca inclini spre windows nejustificat, zic si eu nu dau cu toporu

  2. Nu inteleg de ce „în Linux încă”… asa va fi mereu in linux. Este cel mai frumos sa instalezi sau si mai fain sa compilezi sau sa creezi pachete de exemplu .deb in debian si derivate…

  3. @yo9fah Nici n-ai să înțelegi până când nu citești literalmente întrebarea lui Rares. De la tine aveam totuși niște pretenții, dar văd că în ultima vreme comentezi doar la atac, doar pentru a critica Windows sau ridica în slăvi Linux, dar nimic constructiv, și chiar nu înțeleg motivul.

    @Rareș N-am prezentat Chocolatey în momentul în care am văzut că în Linux se pot instala programe din Terminal din simplul motiv că de Chocolatey am aflat mult mai târziu.

    Între Windows și Linux n-am un preferat clar, de asta pe laptop am Linux ca OS principal, iar pe desktop Windows 8.1. Ambele PC-uri sunt configurate în dual-boot Win/Lin. Pot trăi știind că sunt persoane care nu mă vor crede (iar aici mă refer strict la cei aflați înafara cercului de prieteni și a familiei, care știu cum stă treaba), chiar nu mă deranjează.

  4. sant ancepator, si m-ar interesa ometoda mai simpla de instalare a unor programe auto cum ar fi: autodata 3,45 programele Delphi diagnoza auto si altele. Mereu trebuie sa apelez la cei care au experienta mai mare si sant priceputi, deoarece au fost si cu specialitate si nu a reusit instalarea autodatei an 5 zile.Daca se poate astept un sfat.Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.