Deși seamănă cu acesta, Linux Mint nu este Windows! Linux Mint este tot un sistem de operare, însă unul bazat pe Linux, la fel ca Android, de care sunt sigur că ați auzit, sistemul de operare al dispozitivelor mobile. După cum știți, nu puteți instala într-un PC-ul cu Windows o aplicație pentru Android și nici viceversa.
Nici în Linux Mint nu veți putea instala programe pentru Windows, dar în schimb aveți la îndemână, la fel ca în Android, alternative foarte bune, majoritatea dintre ele fiind gratuite.
Dezavantajele
E important să cunoașteți și conștientizați ce am spus mai sus înainte de a instala Linux Mint și constata că aveți mare nevoie de programul sau jocul X ori Y și că viața voastră nu mai are sens fără el. Singurul dezavantaj e că, uneori, va trebui să folosiți altceva.
O spun deoarece de-a lungul timpului am avut de-a face cu indivizi care nu voiai să înțeleagă că în Linux nu există un anume program, dar au multe alte programe excelente care fac același lucru. De exemplu, în Linux Mint nu veți mai avea Aimp, µTorrent, Photoshop, șamd, dar în loc de Aimp puteți folosi în locul acestuia Audacious, Banshee, Rhythmbox, sau orice alt player audio. În loc de µTorrent puteți folosi Transmission sau Deluge, care sunt nemaipomenite, iar în cazul Photoshop aveți Gimp, un editor grafic excelent, dar gratuit.
E adevărat că pot fi găsite și soluții de compromis, cum ar fi WineHQ, un soft care permite rularea în Linux a programelor special dezvoltate pentru Windows, dar credeți-mă când vă spun că nu e același lucru. În primul rând experiența va fi în general neplăcută, iar asta deoarece performanța respectivului program nu va fi aceeași ca pe Windows.
În fine, în cadrul seriei „Mint la mine și la tine!” am publicat un articol în care am prezentat principalele alternative la cele mai utilizate programe în Windows.
Vă recomand să-l citiți cu atenție înainte de a instala pentru prima dată Linux Mint în computerul personal. Ar fi neplăcut să descoperiți abia după instalare că nu dispuneți de X sau Y aplicației ori joc și că sunteți nevoiți să reinstalați Windows.
Un alt mare dezavantaj îl reprezintă lipsa driverelor pentru anumite dispozitive. Deși șansele ca acest lucru să se întâmple sunt infime, e posibil ca o anumită componentă a PC-ului dumneavoastră, cum ar fi placa video, adaptorul Wireless sau Bluetooth, fie să nu funcționeze, fie să nu o facă la fel de bine cum o făceau în Windows.
Avantajele
Distribuțiile GNU/Linux, din rândul cărora face parte și Linux Mint, au un consum de resurse inferior celui avut de Windows.
Astfel, PC-urile mai sărace în resurse, iar când spun „sărace” mă gândesc la cele cu procesoare de maximum 2 GHz cu cel mult două nuclee și mai putin de 2 GB de memorie RAM, vor funcționa mult mai rapid cu Linux Mint decât cu Windows.
Un alt mare avantaj al Linux Mint față de Windows îl reprezintă numărul mic de amenințări de securitate existente. Dacă în Windows foloseați un antivirus pentru a vă proteja datele din PC de viruși, în Linux Mint nu veți mai avea nevoie de așa ceva de moment. Dacă totuși veți dori să instalați un antivirus, o veți face doar pentru a vă proteja celelalte PC-uri, sau PC-urile prietenilor cărora obișnuiți să le trimiteți fișiere descărcate de pe Internet.
În plus, aveți încă din primul moment certitudinea că sistemul de operare nu vă monitorizează activitatea la PC și nici nu o transmite mai departe unei companii.
Ultimul avantaj de care vreau să vă vorbesc, deși acesta n-ar trebui să aibă un rol determinant în alegerea unui sistem de operare, e că nu va mai trebui să folosiți crack-uri. După cum spuneam și în rândurile de mai sus, majoritatea programelor pentru GNU/Linux sunt gratuite. Dacă sunteți mulțumiți de acestea și doriți să sprijiniți dezvoltarea lor, o puteți face prin efectuarea unei donații în contul dezvoltatorului.
Vă puteți răzgândi oricând
Dacă ați hotărât să instalați Linux Mint pentru a-l utiliza zi de zi în computerul de acasă, ceea ce vă recomand să faceți, dar la un moment dat considerați că vreți să vă reîntoarceți la Windows, ceea ce iar vă recomand să faceți în situația în care ajungeți la concluzia că sistemul de operare dezvoltat de către Microsoft vă satisface mai bine necesitățile, puteți reinstala Windows oricând.
Mai mult, pentru a vă fi mai ușor să reveniți, înainte de a instala Linux Mint vă recomand să efectuați un backup complet al sistemului pe care să îl puteți restaura în orice moment.
În concluzie, nu veți avea nimic de pierdut dacă instalați Linux Mint, ci din contră, e posibil să descoperiți în acesta sistemul de operare care răspunde cel mai bine necesităților voastre.
În ceea ce mă privește, vă promit că voi face tot posibilul să găsiți în cadrul seriei „Mint la mine si tine!” tot ce aveți nevoie pentru ca migrarea să fie cât mai ușoară cu putință.