Cu cât e mai ieftină imprimanta, cu atât mai scumpe sunt cartușele / tonerele de care aceasta are nevoie pentru a funcționa, dar se pare că nu toată lumea știe asta. Majoritatea merg pe ideea „oricum nu o voi folosi prea mult”. N-ar trebui!
Celeste Watson, o artistă vizuală din Australia, a calculat de curând că prețul unui litru de vopsea pentru imprimantă poate ajunge la 4.285$, dublând practic prețul unui parfum Chanel N°5. Ajungând la această concluzie, Watson a reproiectat recipientele cartușelor de vopsea pentru imprimantele Hewlett Packard astfel încât acestea să semene, după cum ați putut vedea în prima imagine din articol, cu cele ale unui parfum scump, reflectând în acest fel prețul absurd de comercializare a acestora.
E bună o imprimantă la casa omului, nu zic nu, dar dacă tot nu vei printa mai nimic cu ea, nu o cumpăra; iar dacă locuiești la oraș, nici n-ar trebui să-ți treacă prin cap achiziția unei imprimate pe care știi de la bun început că o vei folosi foarte rar sau deloc. E imposibil să nu găsești prin apropiere o librărie care să nu dispună de o multifuncțională profesională, iar prețul unei coli A4 în alb-negru pornește de la 5 bani. Cumpărând o imprimantă cu, să spunem, 200 de lei, nici să nu-ți treacă prin cap că vei putea printa cu ea 4000 de coli A4 în alb-negru, sau 1300 de coli A4 color (la 15 bani bucata), fără a substitui cartușele incluse de fabricant. În plus, și foarte puțini știu asta, cartușele au un termen de valabilitate în care pot fi utilizate. După expirarea acestuia, doar dacă ești foarte norocos vei mai putea printa ceva.
Da, aşa este, imprimanta se cumpără după toner şi nu după preţ. Dar câţi ştiu asta. Îi doar vezi fericiţi că au cumpărat o imprimantă ieftină şi nouă cu toner de probă. Dar când se duc să cumpere un toner rămân şocaţi când văd preţul. Două tonere de multe ori sunt mai scumpe decât imprimanta. Marketing tată, marketing pentru ţărani care cumpără după preţ şi nu se informează de la un specialist sau cunoscător. În rest numai de bine, că avem o imprimantă nouă numai bună să ne lăudăm printre vecini, chiar dacă merge doar din ani în paşti.
Am luat la plesneala câteva preţuri de cartuşe originale din România şi aş vrea să prezint câteva calcule pentru care „artista” australiană demonstrează că şi în alte ţări se prectică umflatul cifrelor, şi ceea ce afirmă dumneaei 4.285$ (dolari australieni bănuiesc) include şi „comisioanele” celui care înlocuieşte cartuşele, pentru această operaţiune super-complicată fiind nevoie de o persoană cu o înaltă calificare în domeniu, „artista” fiind totuşi complet paralelă cu tehnologia dar şi cu contabilităţile.
Am luat preţurile cele mai mici pentru 3 cartuşe HP originale, de la distribuitori din ţară, inclusiv volumul de cerneala, am echivalat preţul pentru un litru de cerneală şi am convertit valoarea la cursul dolarului australian. Iată rezultatele:
1. HP C9351AE #21, 49.99 lei, 5 ml, 9.998 lei/litru = 3.452 AUD
2. HP 51645AE (HP 45), 137.59 lei, 42 ml, 3.276 lei/litru = 1.131 AUD
3. 300XL CC641EE, 111.90 lei, 12 ml, 9.325 lei/litru =3.220 AUD
„Artista” nu a precizat la care modele de cartuşe a făcut referire, şi nu am luat în considerare taxa TVA. O dovadă că afirmaţia ei e pură ficţiune.
Singurul lucru cu care sunt de acord e totuşi că preţul cernelii originale este exagerat de scump. Mergând pe vorba populară „prostia se plăteşte”, pentru cei care respectă „criza actuală” le recomand CISS sau cartuşe refilabile, iar un litru de cerneală compatibilă (dar perfect pentru majoritatea nevoilor zilnice) se poate găsi şi la 39 lei. Da, un litru de cerneala cu 39 lei. Căutaţi şi… o să aflaţi !
Închei cu o altă vorba: cine nu deschide ochii, deschide punga!!
Pe ambalaje este specificat 3.5, 4 și 14 ml.
Eu am luat ca referință prețurile Amazon:
19.75 cartuș HP.
195$ Chanel 5 100 ml.
Pe site-ul HP găsesc doar informații cu privire la greutatea cartușului (60 gr), niciunde fiind menționată greutatea vopselei, unele surse indicând 3,5 – 4 ml. Să zicem 4.
100:4=25. 25×19.75=493$ prețul la 100 ml de vopsea HP. 493×10=4930$/litru de vopsea. Poate în Australia sunt mai ieftine cartușele, habar n-am.
Cât despre calcule, poate greșesc… O fi pură ficțiune.
M-am chinuit să scriu cu talent la rubrica –SteamOS poate fi descărcat și instalat– dar văd că nu a aparut? păcat că chiar am depus ceva efort. Curios că ce am comentat la rubrica –
Imprimante: prețul unui cartuș dublează prețul unui parfum Chanel N5– a apărut imediat.