Căutam o fotografie cu un sticker „Designed for Windows” pentru a ilustra un articol despre cum noile laptopuri și desktop-uri ar putea veni fără posibilitatea de dual boot când am dat peste pagina asta. N-am încercat nicio cheie dintre cele vizibile în fotografii și n-am făcut-o din două motive: 1. n-aș fi avut pe ce să o testez; 2. sunt convins că le-au văzut și alții înaintea mea.
Fotografiile astea mi-au amintit de o întâmplare de pe vremea când presam ca ASS în Spania: Un primar a ajuns la concluzia că se pierde mult timp cu PC-urile din cauza Hard Disk-urilor, așa că a achiziționat SSD-uri pentru fiecare dintre ele. Achiziția a făcut-o prin firma noastră, cu care avea contract de mentenanță de mai mulți ani. Pentru ca operația să dureze cât mai puțin am instalat și configurat Windows 7 pe unul dintre ele, apoi l-am clonat pe celelalte, dar fără să activăm licența.
La fața locului am calculat că vom avea nevoie, în medie, doar de 15 minute/PC pentru a monta SSD-ul, configura BIOS să booteze de pe el și activa Windows cu licența de pe abțibild.
Planul a fost bun, calculele corecte dar execuția a lăsat de dorit: niciun Windows n-a putut fi activat cu cheia de pe etichetă. Proveniența lor o știam, deci nu era vorba de o falsă licențiere, pe angajați nu puteam să-i bănuim fiindcă nu se pretau la astfel de practici. Am încercat activarea prin telefon dar fără succes.
La un moment dat unui coleg i-a venit ideea să tasteze în Google una dintre licențe. Erau peste 30.000 de pagini care o conțineau! Știți cum a fost posibil? Simplu: primăria publica pe site tot ce cumpăra, de la cine cumpăra și când cumpăra, pentru că așa considerau ei că e OK față de cei care cotizau.
Printre acele documente se afla și fotografii cu fiecare dintre cele 23 de PC-uri în parte, fotografiate lateral pentru a li se vedea și numărul de serie, ca să n-aibă cetățeanul îndoieli. Lângă acest număr era lipit abțibildul cu cheia Windows 7.
La un moment dat mi-a povestit o colega ca a participat la nu stiu ce training necesar locului ei de munca. Din una in alta, imi spune ca li s-a dat un tabel in care sa completeze ce configuratie are calculatorul pe care il foloseste la munca de zi cu zi. Ma uit peste tabel si o coloana avea: sistemul de operare si licenta sa. Intreb si imi confirma faptul ca trebuia neaparat trecuta acolo si seria licentei. De ce? Nici pana astazi nu a primit un raspuns concret.
Chestia asta se practică pentru a vedea dacă cel care a făcut training-ul chiar a înțeles despre ce este vorba. Știu pentru că și eu mai pun în formularele de evaluare întrebări de genul.
Am omis cateva date. E vorba despre compurile(licentele) de la locul meu de munca. Colega a efectuat trainingul in alta parte. Corect era sa completeze cu date de la locul trainingului, si nu cu date de la locul nostru comun de munca.
În cazul acest nu cred că e în regula. Așa ceva nu se face, e ilegal! Apropo, naivă rău colega ta…
Am oprit-o la timp si i-am facut eu un training pe loc referitor la licente si comunicarea lor.
Așa, așa! :)