Chiar dacă n-am mai tras „o băută” de nu mai știu când, unele articole zici că le-am scris cu cel puțin câțiva litri de tărie la bord. Astfel, cu scuza că se apropie Paștele și că ar trebui să devenim mai buni unii cu alții, am șters, inclusiv din indexul Google, unele dintre articolele scrise fie la nervi, fie din frustrare, care deservesc pe toată lumea, inclusiv pe mine.
Dacă dețineți propriul blog ori site pe Internet și doriți să excludeți, indiferent de motiv, unul sau mai multe articole din indexul celui mai utilizat motor de căutare, o puteți face deosebit de simplu, urmând pașii indicați în continuare.
Eliminarea unui articol din rezultatele Google
Înainte de a vă spune ce pași vor trebui urmați pentru a solicita eliminarea din Google a unor articole pe care nu mai vreți să le vedeți în rezultatele motorului de căutare, în cazul în care ați sărit peste prima parte, vă aduc la cunoștință că această metodă poate fi pusă în aplicare doar de către proprietarii de site-uri.
Cu alte cuvinte, dacă v-am „blagoslovit” în vreunul dintre articolele publicate pe blog, trebuie să-mi cereți mie să șterg respectivul articol de pe blog, voi nu o veți putea face în locul meu.
Acestea fiind spuse, dacă doriți să eliminați din Google link-uri spre articole sau imagini pe care le-ați șters de pe site-urile proprii, în cazul în care nu dispuneți deja de un astfel de cont, trebuie să vă creați unul aici și să demonstrați, prin metodele puse la dispoziție acolo, că sunteți proprietarul sau administratorul site-ului căruia îi aparțin respectivele link-uri.
După crearea contului și adăugarea site-ului, accesați ramura Index Google al panoului de configurare al site-ului, apoi dați click pe Eliminați adrese URL. Pentru a elimina o adresă URL anume, apăsați butonul Ascundeți temporar, introduceți respectiva adresă în caseta ce se va deschide și apăsați Continuați:
La pasul următor, selectați cea de-a doua opțiune, respectiv „Ascundeti temporar pagina din rezultatele de cautare si eliminati versiunea acesteia din cache”, apoi dați click pe butonul Trimiteți solicitarea:
De aici înainte nu vă mai rămâne decât să eliminați de pe propriul site articolul sau fișierul a cărui excludere din rezultatele Google ați solicitat-o, și să așteptați eliminarea sa de către motorul de căutare, operație care poate dura chiar și câteva zile.
Eu am eliminat astfel atât „heităreala”, cum a fost articolul dedicat lui Alexandru Puiu, cât și feedback-ul negativ dat unor companii de serviciile cărora, la momentul scrierii articolelor, am fost foarte dezamăgit, dar care și-au rezolvat între timp problemele menționate și astfel, toate experiențele descrise de mine deveniseră irelevante pentru noii lor clienți.