Mi-am făcut un obicei din a merge lunar la cel mai apropiat Inmedio pentru a cumpăra ediția lunară a revistei CHIP. Nu fac acest lucru de dragul de a reciti știrile digerate deja de câteva săptămâni, ci pentru cartea ce înssoțește revista în pachetul de 24,98 lei, obținând în acest fel revista și DVD-ul gratis. Ei bine, tocmai am cumpărat ediția lunii martie; habar n-am ziua din lună când este scos l;a vânzare noul, eu o cumpăr întotdeauna revista la începutul lunii următoare celei de pe copertă.

Dar nu despre asta doream să vorbesc, ci despre redactorii care au obiceiul să publice articole și/sau sfaturi contradictorii, fie în ediții diferite (caz în care mai au o scuză), fie în cadrul aceluiași număr, așa cum s-a întâmplat de data aceasta între explicațiile de la secțiunea „Vânătorul de mituri” și sfaturile din ghidul despre obținerea unui „Sistem Agil: cele mai bune tweak-uri„.

CHIP - martie 2013

La pagina 56 a ediției revistei CHIP din luna martie, Șerban Simion, un tip care se pare că-și face veacul în laboratorul de testare al redacției, vine cu tot felul de argumente destul de plauzibile referitoare la cât de fals e mitul conform căruia, curățarea Registry-ului sistemelor de operare Windows ar aduce acestora un plus de performanță. Citat din articol:

„[…] Totuși, această afirmație confirmă mitul? Răspunsul este „nu”, cel puțin în ceea ce privește performanța. Chiar și dacă ați instalat multe programe, numărul de intrări rămase ca reziduuri în Registry este aproape neglijabil.[…]

Când am citit textul pentru prima dată, am ridicat din sprâncene încercând să aflu ce a fost în capul celui care l-a scris. Cum adică „numărul de intrări rămase ca reziduuri în Registry este aproape neglijabil” ?!? Este sau nu este! Punct! Cum poți „vâna un mit” afirmând că este „aproape neglijabil” efectul combătut ?!?

Dacă nu ești sigur de ceea ce spui, întreabă-ți colegii! Nu de alta, dar e al dracului ca taman redactorul șef, de la care cititorii se așteaptă să fie mai luminat, să dea de înțeles că vorbești prostii; lucru care, de altfel, s-a și întâmplat la pagina 96, la punctele 4 și 5, unde, Cătălin Constantin, recomanda următoarele, fix în cadrul secțiunii „Sistem Agil: cele mai bune tweak-uri„:

Curățarea și Micșorarea Registry-ului

Puși în fața unei astfel de dileme, chit că unul dintre cei doi are dreptate, cititorii vor da fuga pe bloguri să afle și părerea persoanelor care au depanat și altceva decât (doar) calculatoarele din laborator, chiar dacă autorii acestora nu scriu (și) într-o revistă renumită.

Așa e posibil ca un blog precum programecalculator.ro (numit doar pentru a lua un exemplu din propria curte), actualizat săptămânal de oameni cu o experiență reală, datorită sfaturilor de calitate, se bucură lunar de sute de mii de afișări și se află într-o continuă creștere, în timp ce tirajul revistelor care până nu demult dădeau tonul, scade tot mai mult cu fiecare zi ce trece.

3 comentarii
  1. Da…ai dreptate! Am sesizat si eu lucrul asta cand am citit numarul si m-a pufnit rasul. Revista CHIP se degradeaza de la numar la numar. In orice caz, nu mai este ce a fost in urma cu cativa ani. Acum daca gasesti o mana de articole cu adevarat folositoare intr-unul din numere, poti spune ca ai avut noroc.

    1. Apropo, între timp am mai găsit și câteva perle printre care una de-a dreptul delicioasă „click-dreapta pe Start » All Programs » Accessories”…

  2. Poate avea mouse-ul setat pentru mana stanga :).A fost o revista buna la vremea ei,acum este doar o umbra.Chip Special nici nu mai apare din cate stiu,am invatat multe lucruri utile…imi aduc aminte de un tutorial din care am invatat sa pun si sa sincronizez subtritarea peste un Video CD,era o noutate la acea vreme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.