Aseară am reușit, în sfârșit, să mergem la Snowden, un film pe care, deși l-am așteptat cu sufletul la gură încă de când a fost anunțat, era cât pe ce să-l mai prin doar pe DVD. Nu sunt critic de film și nici nu obișnuiesc să vorbesc pe blog despre filmele pe care le-am văzut, dar de această dată am câteva motive bune, cred eu, să dau cu părerea.

bilete film snowden

Încep prin a vă spune că nu vorbim de o peliculă pentru publicul larg, ci pentru pasionații de spionaj și contraspionaj cibernetic. Nu este nici genul care divulgă, după cum am observat că se așteptau unii, tehnici de evitare a interceptărilor; e un film, nicidecum un tutorial.

Filmul detaliază momentul racolării lui Edward Snowden în serviciile secrete, activitățile intreprinse de către acesta în cadrul agenției și orele din preajma deconspirării programului de interceptare a telecomunicațiilor folosit de CIA și NSA.

Fiecare va înțelege ce vrea din declarațiile lui Edward Snowden, din documentarul și filmul care s-au făcut avându-l ca protagonist; toți avem dreptul la o opinie și ceilalți o pot respecta sau nu, contează doar să nu rămânem indiferenți. Iată ce concluzii am tras eu:

1. Nu există sistem de operare 100% sigur, nici „unghi mort”

Cunosc indivizi convinși că folosind Linux nu-i interceptează nimeni. Aceiași indivizi au în portofel cel puțin un card de fidelizare, au pe numele lor cel puțin un abonament la Internet și folosesc constant cel puțin unul dintre serviciile ușor de interceptat.

Hackerii cu adevărat buni nu vor fi văzuți câștigând premii fiindcă au preluat, în mai puțin de o oră, controlul unui dispozitiv cu Android, Windows, iOS sau OS X, ci stau în umbră, plătiți bine de vreo agenție guvernamentală sau corporație.

unghiul mort

Sistemul de operare 100% sigur este cel instalat pe hard disk-ul din cutia de pantofi aflată pe raftul din cămara cu murături și afumături. Odată scos din cutie și conectat la un PC, e vulnerabil. De la OS X la Symbian, niciun sistem de operare nu scapă.

2. Ca individ, nu poți evita interceptarea

Un individ care dorește să rămână invizibil pentru serviciile secrete și crackeri nu va folosi niciodată Google Maps, nu va avea un cont de Facebook și nici un telefon dotat cu o cameră foto și/sau GPS.

Nu va comunica niciodată prin email, WhatsApp sau SMS cu prietenii ori familia, va accesa inclusiv e-mail-ul securizat prin Tor, folosind un laptop fără cameră și microfon, conectat la Internet printr-o conexiune Wireless aflată la cel puțin 1 km distanță de locul în care se află.

Nu se va întâlni cu prieteni care folosesc smartphone-uri, va locui pe un vârf de munte, la umbra pinilor și a brazilor, și va comunica doar verbal cu ceilalți și doar față în față.

safe house

În plus, interceptarea despre care vorbește Snowden nu se realizează la nivel de individ, ci la nivel de operator. Degeaba vorbești la telefon în buncăr atâta timp cât cablul lui trece prin casa ori curtea vecinului. Îi poți pune bețe în roate criptând conexiunea, însă mai devreme sau mai târziu, vecinul (sau un prieten de-al său) va putea decripta mesajele. Între timp, se va mulțumi înregistrându-le.

 3. Edward Snowden e un visător naiv

Spun asta deoarece cu fiecare declarație a sa, omul acesta îmi dă de înțeles că e dezamăgit, iar dacă am dreptate, chiar are motive să fie. Filmul, cel puțin finalul său, îmi întărește această convingere.

E greu de înțeles cum de marile țări au trecut cu vederea peste practicile deloc fair play ale SUA, de unde și concluzia că majoritatea știau ce se întâmplă însă preferau să privească în altă parte.

Cele mai multe, prin conducătorii lor, „de revoltate ce erau” fie s-au făcut că plouă, fie au dat 2-3 declarații și s-au întors la ale lor. Oamenii vor autostrăzi, job-uri mai bune și pace, iar orice altă reacție mai fermă ar fi dus, probabil, la un al treilea război mondial.

protest

Oamenii au protestat până li s-a făcut foame, au mâncat și s-au culcat. 90% dintre ei au protestat pe Facebook, 5% pe Twitter, alți 4% pe bloguri, iar restul de 1% la bere sau în timp ce vizionau un film bun descărcat de pe torrente convinși că prețul biletului la cinema e prea scump. The End!

Ceva îmi spune că Edward Snowden se aștepta la cu totul alte reacții sau repercusiuni.

Publicitate:
Un comentariu
  1. Acum o lună am citit că fumatul poate ucide.
    A doua zi m-am lăsat de fumat.
    Acum două săptămâni am citit despre carne că poate ucide.
    A doua zi am devenit vegetarian.
    Săptămâna trecută am citit că alcoolul poate ucide.
    Din a doua zi am renunţat la băutură.
    Ieri am citit că sexul poate ucide…
    …începând de azi dimineaţă am renunţat la citit !

    Morala e simplă:
    cine vrea cu adevărat să fie ne-detectabil, cine este obsedat să nu fie interceptat (din motive, de cele mai multe ori, inexplicabile!), îi va fi foarte foarte foarte greu, practic imposibil cu resursele de care dispune un om obişnuit !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.