Ai nevoie să trimiți cuiva un film, backup-ul unui site, backup-ul unui computer, imaginea de instalare a unui sistem de operare, o prezentare sau orice alt fișier ori arhivă de câțiva GB? Poți apela la oricare dintre serviciile pe care eu le folosesc des și le consider a fi cele mai bune când vine vorba de transferul și partajarea prin Internet a fișierelor de mari dimensiuni.

WeTransfer

tranfer fisiere de mari dimensiuni - wetransfer

Încep cu WeTransfer deoarece, după cum majoritatea dintre voi știți, chiar dacă l-am descoperit cu doar doi ani în urmă, e preferatul meu pentru a transfera rapid prin Internet fișiere de până la 2 GB. Nu este necesară înregistrarea (crearea unui cont), fișierele transferate prin intermediul său pot fi descărcate doar de către destinatarul sau destinatarii indicați la completarea formularului, iar acestea sunt șterse  de pe serverele serviciului în mod automat după 14 zile calendaristice.

De altfel, acesta este și principalul avantaj al serviciului față de servicii precum OneDrive, Google Drive și Dropbox, servicii din care va trebui să ștergeți manual fișierele după ce au fost descărcate de către destinatar sau destinatari.

Google Drive

transfer fisiere internet - google drive

Toată lumea a auzit de Google Drive, serviciul care încă mai speră să ajungă înlocuitorul suitei Office. Ei bine, serviciul permite transferul fișierelor de până la 5 TB. Evident, limita se reduce în funcție de spațiul disponibil de care se dispune.

Cu alte cuvinte, dacă aveți un cont de 15 GB spațiu, cât oferă Google pentru conturile gratuite, iar din acesta folosiți deja jumătate, veți putea transfera fișiere a căror mărime să nu depășească cantitatea de spațiu rămasă. La avantaje putem include disponibilitatea unei aplicații compatibile cu principalele sisteme de operare desktop și mobile, viteza de transfer, posibilitatea de a întrerupe încărcarea în orice moment (dacă upload-ul se face prin clientul desktop sau mobil), precum și posibilitatea de a menține online fișierele un timp îndelungat.

Cât despre dezavantaje, ei bine, trebuie neapărat menționată imposibilitatea de a utiliza serviciul dacă nu se dispune de un cont Google, imposibilitatea de a încărca fișiere mai mari decât cantitatea de spațiu disponibilă în cont, precum și lipsa unei caracteristici care să distrugă fișierul în mod automat după o anumită perioadă de timp.

OneDrive

transfer fisiere online - ondrive

Cunoscut până nu demult sub numele de SkyDrive, OneDrive este alternativa oferită de Microsoft pentru Dropbox și Google Drive. Prin intermediul acestuia putem transfera și partaja prin Internet fișiere de până la 10 GB, în limita spațiului disponibil în cont. Avantajele și dezavantajele folosirii sale sunt aceleași pe care le-am menționat și la Google Drive. După cum era de așteptat, pentru folosirea serviciului trebuie să dispunem de un cont Microsoft (Hotmail, Live sau Outlook).

DropSend

transfer fisiere prin internet - dropsend

DropSend este un serviciu de transfer al fișierelor similar preferatului meu, WeTransfer, principalele diferențe dintre acestea fiind dimensiunea maximă a fișierelor ce pot fi transferate. Dacă în WeTransfer se impune o limită de 2 GB/fișier și 14 zile la dispoziție pentru descărcarea sa, în DropSend avem posibilitatea de a transfera fișiere de până la 8 GB, iar acestea sunt păstrate în serverele serviciului timp de 30 de zile. Nu este necesară crearea unui cont pentru utilizarea serviciului, adresa de email a expeditorului și cea a destinatarului fiind singurele informații pe care va trebui să le facilităm.

Infinit

tranfer fisiere de ari dimensiuni prin internet - infinit

După cum însuși numele său o indică, Infinit permite transferul de fișiere prin Internet fără a impune o limită în ceea ce privește dimensiunea acestora. Dezavantajul față de WeTransfer și DropSend este reprezentat de necesitatea creării unui cont și utilizării clientului disponibil pentru sistemele de operare Windows și Mac OS X. În plus, nu există limite nici în ceea ce privește numărul de persoane cu care dorim să partajăm fișierele distribuite prin intermediul său.

Fileling

tranfer fisiere de mari dimensiuni - fileling

Un alt serviciu pe care îl folosesc des pentru a transfera prin Internet fișiere cu dimensiuni de până la 10 GB este Fileling. În ceea ce privește vitezele de upload și download a fișierelor — și vă invit să încercați pe cont propriu dacă nu mă credeți pe cuvânt — aceasta este de neegalat de către oricare dintre serviciile menționate mai sus. Când l-am folosit pentru prima dată, obișnuit cu viteze mici de transfer, nu-mi venea să cred că upload-ul se face la 15 MB/s.

Singura chestie care nu-mi place la el e că nu trimite în mod automat un email destinatarului la finalizarea încărcării, ceea ce te obligă să stai în fața calculatorului sau să revii pentru a copia și trimite prin email link-ul de download generat. Ah, și-ar mai fi ceva! Destinatarul are la dispoziție 7 zile calendaristice pentru a descărca fișierul trimis de tine și-n plus, dacă acesta nu dispune de un cont premium, trebuie să aștepte 60 de secunde înainte de a descărca fișierul, ceea ce nu e doar neplăcut, ci uneori chiar foarte enervant.

4 comentarii
  1. Cel mai mult am utilizat Onedrive pentru ca Windows Phone, si din seria Lumia. Apoi, favoritul meu, box.com. Mega merge foarte prost. Am incarcat 8 GB, iar celalalt trebuia sa astepte zile intregi pana lua tot.

  2. Salut. Si preferatul meu este tot we transfer. Mi se pare interesant si fileling de care nu am auzit pina acum.De retinut si multumim !

  3. Ocazional folosesc Fastupload.ro (varianta înregistrată) fiind mulţumit de interfaţă şi de vitezele de upload/download. O alternativă ar mai fi HFS (HTTP File Server) un program portabil (practic un singur fişier de 2.38 MB). În esenţă, HFS este un server local care permite sharingul din propriul calculator către un destinatar, transferul fiind realizat fără nici un alt intermediar, prin protocolul http (de aici şi numele). Am mai citit că se poate trimite fişiere şi cu uTorrent, dar eu nu am încercat (încă). Ideea este crearea unui torent pe baza fişierelor de transferat (File –> Create New Torrent… şi adăugarea fişierelor/folderelor de transferat). Spor(uri) la transfer(uri) !

  4. Da ! Se poate prin uTorrent.Uploadezi fisierul/folderul prin utorrent apoi trimiti persoanei respective hash-ul prin e-mail sau altceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.