Cardul de sănătate este un pericol național, un abuz al statului față de cetățeni! O spune până și Vasile Astarastoae, președintele Colegiului Medicilor și rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Iași. Așadar, e pe bune și e foarte grav ceea ce se întâmplă!

cardul de sanatate

Conform eminenței sale, cardul de sănătate include informații despre titularul său extrem de importante. Printre acestea se regăsesc CNP-ul, codul unic de identificare în sistemul de asigurări, numărul cardului național de sănătate, diagnosticele medicale, grupa sanguină, acceptul exprimat în timpul vieții de a dona organe, numele medicului de familie și datele lui de contact.

Pentru a înțelege gravitatea situației, haideți să le luăm pe rând.

Numele, prenumele și CNP-ul

Un individ, încă din primele sale zile de viață, este identificat în societate prin nume, prenume și CNP. Aceste informații sunt oferite fără comentarii la solicitarea alocației de stat, la înscrierea la grădiniță, medicul de familie, scoală, liceu, facultate. Sunt cerute, de asemenea, la crearea unui cont bancar, a unui card de fidelitate, abonament de transport, a permisului de pescuit, la casele de schimb, șamd. Cu alte cuvinte, veți memora propriul CNP înaintea numărului de telefon!

E grav ca și pe cardul de sănătate să apară aceste informații? Nu!

Codul unic în sistemul de asigurări

Are același rol pe care îl are și numărul de asigurare sau contul bancar. În cazul CNAS, aceasta va determina dacă ți-ai plătit — sau ți-a fost plătită — cotizația și dacă tratamentul îți va fi decontat, în ce procent și pentru cât timp.

E grav că acest cod este trecut pe cardul de sănătate? Nu! Dacă n-ai cotizat oricum se află, diferența e că nu se va afla în câteva secunde, ci în câteva minute.

Numărul cardului de sănătate

Deschideți portofelul, scoateți toate cardurile pe care le aveți în acesta și puneți-l deoparte pe cel care nu dispune de niciun număr de identificare. Exact! Fiecare are un număr de identificare, altfel cardul ar fi lipsit de sens. Evident, atunci când le-am solicitat pe cele pe care le vedeți în fotografia de mai jos mi-au fost cerute, printre altele, numele complet, CNP-ul și adresa.

carduri

Revenind la cardul de sănătate, e grav că acesta are trecut pe el un număr unic? Nu!

Diagnosticele medicale

Ar fi neplăcut să fiu victima unui accident iar medicii, încercând să mă țină în viață, să-mi administreze un medicament la care sunt alergic, sau unul care poate agrava boala cunoscută de care sufăr. De asemenea, n-ar fi exclus să mă aflu sub tratament, iar dacă acesta nu-mi este administrat periodic, viața să-mi fie pusă în pericol. Nu mori din cauza accidentului, mori fiindcă nu ți-ai fost administrată insulina. (Exagerez, desigur, dar dau aceste exemple pentru a vă face să înțelegeți de ce eu consider un avantaj faptul că bolile de care o persoană suferă sunt trecute într-un card care va sta mai mereu în portofel și de pe care vor putea fi citite rapid, evitând astfel analize și așteptări inutile).

La fel de grav ar fi ca eu să sufăr de vreo boală cronică dar medicii să nu știe asta și să riște transmiterea bolii spre alți pacienți.

Așadar, e grav ca aceste informații să fie trecute pe cardul de sănătate? Nu, ba din contră, ele sporesc viteza de reacție a medicilor în cazul unor accidente sau crize!

Grupa sanguină

Mulți ani la rând aceasta era trecută în buletin. Pe când mi-am făcut eu buletinul, veneau niște asistente de la dispensarul de care făceam parte, ne luau sânge pentru determinarea grupei sanguine în cabinetul medical al școlii generale. Acesta era trecut mai apoi pe buletin și cam asta era tot. Nu întrebam dacă ne vor fura organele sau banii de buzunar.

În cazul unui accident care se lasă cu pierderi mari de sânge, grupa sanguină este importantă pentru a identifica tipul de sânge de care victima are nevoie pentru a supraviețui. E drept că identificarea grupei sanguine se poate face la momentul actual în doar câteva minute, dar nu uitați că nu toate dispensarele și ambulanțele dispun de aparatura necesară în acest scop.

E grav ca grupa sanguină să fie trecută în cardul de sănătate? Nu!

Numele medicului de familie și datele lui de contact

Într-o țară civilizată medicul de familie știe cel mai bine care sunt alergiile tale, ce tratament urmezi sau ai urmat, ce vaccinuri ai făcut, care sunt bolile de care suferi sau ai suferit. În cazul unui accident sau a unei crize, contactarea medicului tău ar putea fi vitală pentru ca tu să nu mori.

E grav ca pe cardul de sănătate să fie trecut numele și datele de contact ale medicului de familie? Nu!

Acceptul exprimat de a dona organe după deces

N-am în familie, dar am cunoscut îndeaproape un caz de deces prematur de pe urma căruia au supraviețuit 3 persoane! În Spania, atunci când mi-au făcut cardul de sănătate am fost întrebat dacă sunt de acord ca organele mele să fie date altor pacienți după ce mor. Am bifat „Da”, însă la fel de bine puteam bifa „Nu”. Dacă după ce mori consideri că organele tale sunt mai utile în alte persoane decât la 2 m sub pământ sau într-o urnă, e alegerea ta. Dacă alegerea pe care o faci e trecută pe un card pe care-l ai asupra ta în cazul unui accident mortal, există mari șanse ca organele să poată fi transplantate altcuiva. Nu e un secret că timpul în care se poate face un transplant în condiții optime este extrem de scurt.

Pe de altă parte, e posibil ca după ce mori familia să vrea să-ți doneze organele altei persoane, dar tu să nu vrei asta din motive religioase sau… pentru că din seria filmelor și pentru că automobile.

Cardul vorbește în locul tău, iar ce spune el e lege! Ți-e frică să nu te omoare cineva și să-ți fure organul? Pur și simplu cere să fie bifat „Nu” în dreptul întrebării privind acceptul donării organelor tale și pleacă acasă liniștit!

Nu-ți va înscena nimeni moartea pentru a nu-ți putea folosi organele! E așa de simplu!

Rezumat

Cine cunoaște toate datele menționate mai sus? O singură persoană: medicul de familie! Așadar, e grav ca și alți medici să-i cunoască numele? Nu știu, întrebați-l pe el, dar în principiu n-ar trebui să aibă nimic împotrivă. Ar putea el, pe baza tuturor informațiilor de mai sus, să ne vândă pe ascuns organele și fără card? Categoric! Totul depinde de cât de norocoși suntem…

Pentru cine reprezintă un pericol cardul de sănătate?


Pentru unii medicii, desigur!

  • Va fi foarte complicat să spui că i-ai dat unui pacient tratament gratuit pentru cancer răceală, sida, diabet, șamd, având în vedere că el nu suferă de o boală care să necesite tratamentul, sau pe cardul de sănătate nu apare înregistrată o dovadă în acest sens.
  • Medicul din cauza căruia boala ta s-a agravat —sau ai ajuns să-l cunoști pe Sf. Petru— fiindcă ți-a dat un tratament greșit, va da cu subsemnatul scutindu-vă, pe tine sau familia ta de vizite pe la farmacii sau spitale în căutarea dovezilor. Scuze precum „Eu i-am recomandat o doză mai mică, dar n-a ascultat!”, sau „Eu i-am spus să nu combine aceste medicamente fiindcă ar putea avea reacții adverse!” nu vor mai fi auzite de nimeni.
  • Medicul nu-ți va mai putea da un diagnostic doar privindu-te. Știind că totul rămâne înregistrat pe cardul de sănătate, acesta își va da silința să-ți prescrie medicamentul corect sau, dacă simptomele îi depășesc competențele, se va vedea obligat să te trimită la un medic mai bun!

Pentru companiile farmaceutice cărora le plac scurtăturile

  • Nu e un secret că pentru unele dintre acestea nu le interesează ca pacientului să-i fie prescris cel mai bun medicament, ci doresc doar să-și vândă produsul.
  • Rețetele vor rămâne înregistrate pe card, așadar farmaceuticelor le va fi mai greu să ceară bani de la CNAS pentru cele false, ori pentru cele de care pacientul n-a beneficiat.
  • Prezența cardurilor de sănătate, după cum am spus mai sus, va determina medicii să prescrie pacientului medicamentul cel mai bun, nicidecum cel mai scump. Dacă cel pentru care primește bonus nu e cel mai bun, puțini medici își vor risca libertatea pentru a-l prescrie!
  • Dar acestea sunt doar câteva dintre motivele reale care se află, în opinia mea, în spatele acestui „spectacol” menit să distragă atenția de la

Interese din partea clinicilor și farmaceuticelor pentru împiedicarea implementării cardului de sănătate există, asta e clar; dacă n-ar exista, mi-ar fi greu să înțeleg cum directorul unor astfel de instituții, Dr. Florin J. Russu, ar semna o mizerie de articol precum cel pe care tocmai l-am citit.

screenshot_25

pericol public

De ce spun că articolul e o mizerie? Fiindcă nu se bazează pe argumente documentate sau studii de caz, ci doar pe declarațiile unui medic corupt, condamnat definitiv.

[…] Vasile Astarastoae a semnat din pozitia de rector UMF Iasi si director al Institutului de Medicina Legala din Iasi 10 contracte de munca in care se angaja pe sine si pe fiica sa, Daniela Astarastoae. Valoarea serviciilor prestate de cei doi conform acestor contracte este de aproximativ 50.000 de Euro.[…]

Adică o persoană dispusă să facă orice pentru bani, inclusiv să încalce legea, iar cu asta am spus tot ce aveam de spus.

Ah, ba nu! „Depre” card, numai de bine! Eu îl voi accepta! Pe lângă beneficiile pe care acesta le oferă, mă asigur și că în acest fel nu favorizez șarlatanii! „Distribuți, distribuți„!

10 comentarii
  1. Marea chema a bisericilor si a popilor o stii?

    Aceste carduri au pe ele pecetea satanei „666” cine le foloseste isi vinde intentionat sufletul diavolului! Refuzati dragi crestini acesta incearca de a ne face sa picam in mrejele diavolului! :D Asta a zis un popa din Buzau ieri la slujba! :D Am ramas bota cand am auzit!

    1. Ehhh! din an in paste, cum se zice. Imi place sa mai vad ce „noutati” mai poate inventa biserica! In cazul de fata chiar nu imi pare rau ca m-am dus, m-am amuzat copios! :D :D

      Asta si faza cand se imparteau pliante la usa biserici cu „votati Ponta”!

  2. Foarte corect. Acum sunt plecat pentru o mica perioada din tara, si aici a trebuit sa imi fac asigurare medicala (cardul european romanesc nu a fost reconoscut, desigur). Ghici ce am primit odata cu hartiile? Card cu cip! Deci este absolut normal. Periculos – intr-adevar doar pentru unii…

  3. NUMAI IN ROMANIA SE POATE ASA CEVA….FRATILOR SI IN SPANIA SUNT ACESTE CARDURI SI AICI NU VB LUMEA DE ASA CEVA::::MINTEA ROMANULUI , DE ACEEA NU NE MERGE NOUA BINE

    1. Stai liniștit, nu se întâmplă doar în România. Îmi amintesc și eu ce aberații se spuneau în Spania despre alte produse ori servicii la fel de inofensive pentru populație.

  4. Vasile Astărăstoaie nu este corupt.El deranjează prin atitudinea sa proviaţă,anticard,şi mai ales prin creştinismul său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.