Din când în când, în special atunci când simt nevoia să-mi mai limpezesc ochii după o perioadă îndelungată în fața calculatorului, îmi place să construiesc tot felul de chestii, de la suporturi pentru smartphone și tabletă, la veioze, cabluri, emițătoare, antene wireless și aeromodele. Abia aștept să mă mut la casa mea și să-mi fac un atelier la care tot vizez de ani buni, iar acest lucru, cu puțin noroc, se va îndeplini înainte de finele acestui an… dar nu despre asta voiam să vă vorbesc.

Ieri, după luni bune în care repetorul wireless mi-a dat tot felul de bătăi de cap, am considerat că o soluție mai bună ar fi să renunț la el și să mut routerul în încăperea în care folosim cel mai des conexiunea la Internet. Pentru a avea Internet pe sistemul de pe care lucrez și scriu pe blog, conexiunea avea să se facă prin wireless și cu ajutorul unei antene direcționale. Am profitat de ocazie pentru a construi, pentru prima dată, o antenă Wireless de 2.4 GHz și 14 dBi, aceasta:

antena wireless homemade

Bine, între noi fie vorba, dacă ieșea ca în proiect, antena ar fi trebui să aibă cel puțin 22 dBi, dar cum n-am respectat la perfecție dimensiunile din lipsa uneltelor necesare, după măsurătorile făcute la atelierul unui prieten electronist, se pare că antena are doar 14 dBi. Chiar și așa, aceasta e suficient de puternică pentru a asigura o conexiune bună și stabilă cu routerul.

Materialele m-au costat 23.50 lei, după cum urmează:

  • 1 M cupru Ø 1.5 mm – 2 lei
  • 1 conector RP-SMA tată – 4.5 lei
  • 1 placă de textolit de 150×150 mm – 7 lei.
  • Suport microfon 10 lei (opțional).

Antena e formată din 2 elemenți (2 pătrate de cupru) având laturile de 30,5 mm, poziționați la o distanță de la 15 mm de reflector (textolit). Practic e particularezarea acestei antene, eu preferând posibilitatea de a schimba ușor, în funcție de necesități, pigtail-ul.

distanta elementi reflector

Suportul, după cum v-am spus, e un suport de microfon cu braț rabatabil. Acesta l-am lipit pur și simplu de placa de textolit cu silicon termofuzibil.

antena wireless spate

Așa arată antena conectată la adaptorul Wisacom WS-HP800:

antena conectata la wisacom

Iar așa arată în funcțiune:

antena wireless in functiune

Locul adaptorului Wisacom WS-HP800 nu este acolo unde îl vedeți în fotografie, atârnat de veioză, ci pe un raft aflat lângă birou; l-am atârnat acolo doar pentru fotografie, pentru a vă arata cu această ocazie și pigtail-ul RP-SMA » RP-SMA.

Pentru a putea face o comparație și ști dacă rezultatul obținut merită efortul de a construi o astfel de antenă, am achiziționat ieri cea mai ieftină antenă direcțională pe care am găsit-o, o antenă TP-Link ANT2406A (31 de lei), de la TNT Computers, singurul magazin din Sibiu care o avea, dintre cele câteva la care mi-am încercat norocul.

TL-ANT2406A

În graficul de mai jos, la stânga puteți vedea semnalul recepționat de adaptorul Wisacom WS-HP800 folosind antena TP-Link ANT2406A, iar în dreapta cel recepționat de antena biquad home made. Routerul se află la circa 6 m distanță, după doi pereți, dintre care unul e de rezistență.

comparatie antene

Am raportat antena făcută de mine la TP-Link ANT2406A din simplu motiv că era cea mai simplă pe care am găsit-o pe piață și nu mă așteptam să fi făcut o treabă de cine știe ce calitate, dar am fost plăcut surprins de rezultate. Ceea ce mai trebuie să știți e că ambele antene sunt direcționale, asta vrea să spună că, în scopul obținerii unei conexiuni cât mai bune, trebuie îndreptate spre router.

O sursă bună de idei pentru construirea de antene wireless cu costuri reduse este și canalul YouTube al lui Andrew McNeil, Andrew fiind pasionat de acest subiect și, după cum veți vedea, folosește tot felul de conserve și cutii pentru a-și construi propriile antene.

Publicitate:
16 comentarii
  1. Multe antene am facut , GSM , WIFI , TV , chiar si acesta dar inbunatatita . Nu fii posomorat , desi antena este OK nu poti obtine 22 dB in nici un fel cu un reflector si un dipol de banda larga . Trust me.
    Pentru a avea aceasta amplificare ar trebui sa -l pui in focarul unei parabole cam de 60 cm .
    Apropo , puteai sa pui si un CD ca reflector , inglobat cu cutia acea mai mare de magazin
    https://www.youtube.com/watch?v=2tIfjud2pGM
    https://www.youtube.com/watch?v=nOOgo2hBdUc
    Inbunatatiri ai mai putea face > https://martybugs.net/wireless/biquad/double.cgi
    > https://trwn.gr/downloads/biquad_espec.pdf
    > https://trevormarshall.com/biquad.htm

    1. Nu sunt posomorât, ci din contră. Chiar dacă „proiectul” era pentru o antenă de cel puțin 22 dBi, nu mă așteptam să iasă nici măcar de 6. Apropo de reflector, am încercat și varianta cu CD, dar rezultatele au fost dezamăgitoare. Aveam semnal la fel ca și fără antenă :)

    1. Mulțumesc! Posibil, dar nu cred că se va întâmpla foarte curând, iar asta fiindcă în primul rând n-am nevoie de așa ceva, iar în al doilea rând n-am unde să o montez. Cel mai sigur, o astfel de antenă voi face abia după ce ne mutăm înapoi la București, iar asta o să se întâmple în septembrie – octombrie, fiindcă am curte acolo și altfel stăm de vorbă. Aici, stând la bloc (parter), nu prea am șanse.

  2. Salut,pana acum am prins semnal de la 20-30 m de router cu un aparat alfa nhr cu antena de 5 dbi a aparatului.Acum ne mutam la o distanta 400 m de acelasi router si as avea nevoie de o antena mai puternica.precizez ca intre router si unde ne mutam nu este decat o hala de depozitare.Intrebarea mea este trebuie sa si emita si acel router mai puternic sau la distanta asta e suficienta doar o antena la aparatul meu.

    1. Asta depinde în primul rând de distanță și de obstacolele aflate între antena routerului și antena adaptorului, trasând o linie dreaptă între ambele. Cum poți afla răspunsul la întrebarea ta? Doar verificând, altă posibilitatea n-ai! Prima dată încearcă cu antena stock, dacă nu prinzi semnal deloc, fă rost de o antenă direcțională, de preferat una de exterior, pentru a reduce și mai mult obstacolele. Dacă nici așa dispozitivele nu comunică, singura șansă e să montezi o direcțională și pe router, dar nici aceasta nu este garantată.

      O altă posibilitate ar fi montarea unui repetor, dacă este posibil, în respectiva hală de depozitare.

    1. Dacă adaptorul folosit dispune de conector, da. Dacă e vorba de un laptop, sau un adaptor cu antenă încorporată, nu.

  3. Salut
    Ma intereseaza sa montez 3 antene sectoriale in banda 5g pe o teava si nu stiu ce distanta ar trebui sa am intre ele pentru a nu se bruia intre ele.
    Cunosti ceva detalii?
    Multumesc

    1. Antenele sectoriale nu radiază vertical, așadar, din acest punct de vedere nu contează distanța dintre ele. Unghiul de deschidere se calculează în funcție de aria de acoperire. De exemplu, dacă vrei să acoperi o aride de 180 de grade, faci 180:3=60. Practic va trebui să dai o deschidere de 60 de grade fiecărei antene.

  4. Salut cum fac sa receptionez semnal wifi de la un router aflat la 300m distanta ca si obstacole ar fi 3 ziduri. Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.