Fără nici un fel de îndoiala, Notepad++ este cel mai avansat editor text pentru Windows, motiv pentru care mulți dezvoltatori web s-au obișnuit să lucreze cu el și îl preferă înaintea oricărei alte opțiuni. Eu l-am deschis pentru prima dată în urmă cu ani buni și, dacă îmi amintesc bine, am apelat la el pentru a încerca să modific o temă WordPress într-un mediu cât mai organizat posibil. Chiar dacă la acea vreme cunoșteam foarte puține noțiuni despre PHP, mă simțeam în largul meu utilizându-l. În timp, folosindu-l tot mai des la editarea documentelor php, html, css șamd, acesta a devenit pentru mine aproape indispensabil. Acestea fiind spuse, vă puteți imagina cu ușurință cât de greu mi-a fost atunci când am decis să utilizez Linux în sistemele personale; parcă îmi era peste mână să lucrez cu Gedit, Vim și Emacs. Acestea nu doar că erau diferite, ci și, cum să zic eu, par făcute așa, mai din topor, parcă desenate cu stânga comparativ cu Notepad++. Insistând pe ideea de a rămâne pe Linux, am încercat tot felul de alternative recomandate de programatori, am cerut păreri pe Stack Overflow și alte forumuri similare și, în cele din urmă, am descoperit nu doar un posibil substitut, două chiar! Sublime Text și Geany.
Sublime Text
Sublime Text este editorul pe care îl folosesc actualmente. Are un aspect foarte plăcut și minimalist, include un panou de navigare (foarte util pentru a lucra cu documentele aflate în același folder, dar și pentru a trece rapid de la un proiect la altul), permite lucrul cu tab-uri, are funcție de căutare și substituire pentru toate documentele deschise și, ce-mi place și mai mult, identifică automat și cu foarte mare ușurință limbajul de programare al documentului.
Sublime Text costă $70. $70 nu-i o sumă mare de bani, dar dacă nu-i ai, e o avere. Partea bună, căci da, există și o parte bună, e că Sublime Text poate fi utilizat fără nici un fel de limitări, fără a-l înregistra. E, cum ar veni, într-un trial nesfârșit, permis de către dezvoltatorii săi tocmai pentru cei care, după cum am spus și mai devreme, nu câștigă bani din programare.
Există multe căi prin care poate fi instalat în distribuțiile Linux, dar dacă folosiți Ubuntu sau un fork al acestuia (Elementary OS, Linux Mint, etc), îl puteți instala prin PPA-ul webupd8team:
sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/sublime-text-3
sudo apt-get update
sudo apt-get install sublime-text-installer
Instalându-l în acest mod, viitoarele update-uri disponibile vor fi instalate automat. În caz contrar, respectiv, dacă optați pentru instalarea manuală, va trebui să-l reinstalați de fiecare dată când este publicată o versiune nouă.
Geany
Geany, spre diferență de Subline Text, este un editor text 100% gratuit. Acesta include, de asemenea, un panou de navigare care, în timpul editării unui document, este divizat în blocurile editate, oferindu-ți informații despre acestea (variabile, argumente, div-uri, etc).
Eu am lucrat cu el ani buni, mai exact până în primăvara anului trecut, moment în care am aflat de Sublime Text și totodată, momentul deschiderii porților pentru utilizatorii neînregistrați. Dacă m-ați întreba, n-aș putea să vă spun de nu-l mai folosesc, cert este că-mi place mai mult felul în care sunt organizate funcțiile și instrumentele în Sublime Text, editor care, deși la prima vedere poate nu pare, parcă se integrează mult mai bine în interfața Unity a Ubuntu.
Dacă vreți să instalați Geany în Ubuntu, o puteți face cu ajutorul comenzii:
sudo apt-get install geany
În concluzie, dacă sunteți în căutarea unei alternative pentru Notepad++ în Linux, Ubuntu sau orice altă distribuție, vă recomand să încercați Sublime Text și Geany, și să-l păstrați pe cel care se adaptează cel mai bine necesităților și preferințelor voastre. Și apropo, ambele dispun de versiuni pentru Windows și Mac OS X, pe care le puteți descărca de pe site-urile oficiale.
Si eu am folosit o buna perioada de timp pe linux geany si pe windows notepad ++ , dar de o vreme folosesc sublime 2 si pe windows si pe linux . Notepad ++ e si el foarte bun dar nu se compara cu sublime pentru mine , imi place foarte mult cum se prezinta pana in momentul de fata sper sa nu limiteze perioada de trial .
Ai încercat Sublime 3?
Nu l-am incercat ca e in versiune beta si nu prea vreau pe cand termin o pagina sa-mi dea crash la salvare.
Eu chiar n-am avut probleme de genul însă da, e mai bine să fii precaut.
vi, nano, pico :)
Poate există persoane care scriu css și php în vi ori nano, dar sigur le numeri pe degete.
Am incercat si eu Geany pentru o perioada destul de mare si am fost multumit deoarece este foarte similar cu NotePad++. Pentru KDE (si nu numai) mai exista si Kate, respectiv Kdevelop.